FØRERKORT

Buss Trafikkskole ble etablert i 2018 som et samarbeid mellom Feste Trafikkskole og Fadnes Trafikkskole.

Hvordan bli bussjåfør?

For å bli bussjåfør må du først og fremst skaffe deg førerkort for klasse D og yrkessjåførkompetanse. Dette hjelper vi deg med på en effektiv og presis måte. Du må ha en del obligatorisk opplæring før du kan ta praktisk prøve (oppkjøring). Hvor mye som er obligatorisk til førerkortklasse D avhenger av hvilke klasser du har i førerkortet ditt fra tidligere. I tillegg må du bestå en teoretisk prøve hos Vegkontoret. Vi hjelper deg hele veien til målet!

Når du har fått deg et rykende ferskt førerkort for buss og leddbuss (i Norge kan man kjøre leddbuss med klasse D), er du klar til å fortsette inn i yrkessjåførutdannelsen. I henhold til et direktiv fra EU må du i tillegg skaffe deg yrkessjåførkompetanse. For å gjøre det, må du delta på et yrkessjåførkurs (YSK) og avlegge en eksamen hos Vegkontoret etter fullført kurs. Kurset holder vi i samarbeid med Fadnes Trafikkskole. All opplæring (med unntak av sikkerhetskurs på bane) og yrkessjåførkurs tilbyr Buss Trafikkskole i samarbeid med Fadnes Trafikkskole. Vårt mål er å bringe deg trygt og lærerikt frem til målet. For å kjøre buss mot vederlag i Norge må du skaffe deg en kjøreseddel. En kjøreseddel er en kombinasjon av helseattest og vandelsattest. Denne utstedes av politiet.

Nå har du muligheten til å begynne som bussjåfør!

Hvorfor bli bussjåfør?

En bussjåfør, en bussjåfør!

Som bussjåfør er du i en posisjon som betyr at du har mye ansvar. Du er kaptein på skuta, men du har ansvar for mange mennesker. Derfor er det viktig at du er ditt ansvar bevisst. Enten du kjører rutebuss i bygd eller by, eller turbuss over landegrenser, har du med mennesker å gjøre hele tiden. Det er ingen følelse som er bedre enn å få bekreftet at du gjør en god jobb. Du ser i speilet inne i bussen at alle passasjerene sitter og sover mens du kjører dem til jobb en tidlig morgen. Da vet du at du kjører behagelig og mykt. Det er heller ingen følelse som er bedre enn når guiden på turen du har i turbussen roser deg for en flott tur.

Det er stor mangel på bussjåfører i Norge. Dersom du har lyst, kan du begynne i et selskap hvor som helst i landet. De fleste steder søker man etter dyktige bussjåfører hele tiden.

Som innehaver av førerkort klasse D og yrkessjåførkompetanse er du ettertraktet i markedet. Vi ser at det søkes etter denne kompetansen hele tiden. Hvis du er positivt innstilt og vet hvordan service og kundebehandling spiller inn, har du en flott mulighet. Jobben som bussjåfør er egentlig hva du gjør det til selv. Smiler du og sier hei når passasjerene kommer om bord, vil du få mange hyggelige smil og kommentarer tilbake.

Passer dette for deg? Buss Trafikkskole viser deg veien til et flott yrke!

Hvorfor velge Buss Trafikkskole?

Vi som driver Buss Trafikkskole har mange års erfaring som bussjåfører og trafikklærere. Vi ønsker å heve statusen til yrket opp på det nivået det fortjener. Vi underviser med moderne materiell, både i teori og praksis, slik at du får det beste grunnlaget før du begynner karrieren som bussjåfør.

Vårt mål er at vi skal være profesjonelle, prisgunstige, motiverende og støttende. Det er viktig for oss at du når de målene du har satt deg og i andre enden kommer ut i bransjen som en dyktig og motivert bussjåfør.

Husk at du kan søke om støtte hos Statens Lånekasse til denne utdannelsen. Vi samarbeider med Fadnes Trafikkskole om yrkessjåførutdannelsen, så det er Fadnes Trafikkskole som står oppført som trafikkskole du skal ta utdannelsen hos på nettsidene til Statens Lånekasse. Her er en lenke dit: https://www.lanekassen.no/nn-NO/.

Buss Trafikkskole samarbeider tett med Feste Trafikkskole og Fadnes Trafikkskole. Sammen tilbyr vi førerkortopplæring i de aller fleste klasser, yrkessjåførutdanning til persontransport og godstransport, løyvekurs, ADR-kurs, HMS-kurs og forskjellig annen opplæring i forbindelse med vegtrafikk.

Vil du kjøre moped eller vogntog? Vi tilbyr opplæring til deg på en positiv måte.

Vi tilbyr sammen opplæring til disse førerkortklassene:

Klasse AM. Denne klassen gjelder for alle typer mopeder.

Klasse A1. Denne klassen gjelder lett motorsykkel med eller uten sidevogn. Slagvolum for lett motorsykkel er maksimalt 125 ccm og en motoreffekt på høyst 11 kW (15 hk)

Klasse A2. Klassen gjelder for mellomtung motorsykkel og eventuelt sidevogn. Maksimal motoreffekt 35 kW (47 hk).

Klasse A. Klassen gjelder for motorsykkel, med eller uten sidevogn, uten begrensning på motorsykkelens effekt.

Klasse B. Klassen gjelder for motorvogn (personbil/varebil) med en tillatt totalvekt på maksimalt 3500 kg og maksimalt 8 passasjerer i tillegg til fører.

Klasse B 96. Klassen gjelder for kjøretøy i klasse B og tilhenger med samlet tillatt totalvekt som er 750 kg høyere enn vogntogvekten på 3500 kg for ren klasse B, altså vogntogvekt inntil 4250 kg.

Klasse BE. Klassen gjelder for et kjøretøy i klasse B som trekker en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Maksimal vogntogvekt er 7000 kg.

Klasse C1. Klassen gjelder for motorvogn med tillatt totalvekt mellom 3501-7500 kg og som er godkjent for transport av høyst 8 passasjerer i tillegg til fører.

Klasse C1E. Klassen gjelder for kjøretøy i klasse C1 som trekker tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Maksimal vogntogvekt er 12 000 kg.

Klasse C. Klassen gjelder for motorvogn med tillatt totalvekt over 3500 kg som er godkjent for transport av høyst 8 passasjerer i tillegg til fører. Reell maksimal vekt i Norge er 32 000 kg.

Klasse CE. Klassen gjelder for kjøretøy i klasse C som trekker tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg. Reell maksimal totalvekt 60 000 kg.

Klasse D1. Klassen gjelder for motorvogn godkjent for transport av flere enn 8, men høyst 16 passasjerer i tillegg til fører. Bussen kan ha en lengde på maksimalt 8 meter.

Klasse D1E. Klassen gjelder for kjøretøy i klasse D1 som trekker tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg.

Klasse D. Klassen gjelder for motorvogn godkjent for transport av flere enn 8 passasjerer i tillegg til fører. Klassen gjelder også for leddbuss i Norge.

Vi er et trygt valg!

OPPLÆRING Praktisk info:

 • Varighet på en undervisningstime er 45 minutter.
 • Dersom du som elev må kjøre flere timer enn det som inngår i pakkene, betaler du vanlig timepris for disse.
 • Skolen tar forbehold om endring av rutiner og priser i løpet av opplæringsperioden.
 • Alle skolens ansatte har taushetsplikt.
 • Du må søke om førerkort før du kan ta teoriprøven. Dette kan gjøres under «min side» på www.vegvesen.no
 • Teoriprøven må være bestått før det kan bestilles praktisk prøve.
 • Det stilles krav om optikerattest dersom du til vanlig bruker briller synskorrigering.
 • For å kunne ta førerkort klasse D1 eller D må du allerede ha førerrett for klasse B
 • For å kunne ta førerkort klasse D1E må du allerede ha førerrett for klasse D1.

Betalingsinformasjon:

Elev kan følge med på «min side» ved å logge inn på Tabselev.no. Der finner man informasjon om hva som er gjort, og planlagt opplæring. Man ser til enhver tid hvilket beløp som skal betales, og hvilke utgifter som kommer. Betaling gjøres via nettbank til vår konto. Du vil få ditt unike KID-nummer når du starter som elev hos oss. Dersom det er ønskelig, vil vi naturligvis sende faktura til bedrift.

Nyttig informasjon:

Eleven kan når som helst få tilsendt oversikt over sine kjøretimer og innbetalinger per e-post, eller få utskrift på kontoret. Oversikten kan også enkelt finnes ved at eleven logger seg in på vår «elevside» på nettsiden. Spør gjerne trafikklæreren din om du kan bli vist dette dersom du er usikker. Avbestilling av en avtalt time må skje senest innen kl. 12:00 arbeidsdagen før kjøretimen. Vi håper at du som elev trives og blir fornøyd hos oss. Gi oss gjerne din tilbakemelding på våre facebook-sider www.facebook.com/busstrafikkskole.

Huskeliste til førerprøvdagen:

 • Gyldig legitimasjon (med bilde)
 • Kontanter eller bankkort (ikke kredittkort)
 • Eventuelt en optikerattest

VISJON FOR SELSKAPET

Buss Trafikkskole har som mål å få hevet statusen til bussjåføren bussjåføryrket opp i status og rendyrke bussjåføren som en faglig dyktig medarbeider for alle busselskaper enten det er rutebuss eller turbuss som skal kjøres. Vi setter eleven først, slik at når du er utdannet hos oss, skal du være trygg på at du er rustet til yrket!

Fordelen med å ta lappen opplæringen hos Buss Trafikkskole:

Buss trafikkskole er en skole som eies og drives av tre personer med lang fartstid som bussjåfører og trafikklærere. Som tidligere yrkessjåfører innehar vi lang erfaring fra turbusskjøring, både i inn- og utland, lokal rutekjøring og ekspressbusskjøring. Vi kan svare på de fleste spørsmål når det gjelder yrkessjåførfaget.